Het zaterdagochtendgevoel

Bijna iedere zaterdagochtend loop ik ’s ochtends vroeg naar Naturalis. Opstaan op deze dag is altijd net iets moeilijker dan op andere dagen, het is nog zo stil overal en het lijkt niet de bedoeling om nu al wakker te zijn. Maar, als ik dan toch eindelijk uit bed ben gekropen, snel douchen en even wat eten, loop ik door een doodstille stad naar Naturalis. De winkels zijn nog dicht en de straten verlaten op hier en daar een verloren colablikje en patatzak na.

Bij Naturalis aangekomen zit er gelukkig iemand bij de receptie die je vriendelijk groet, toch wat menselijk contact in een verder volledig stille en onverlichte omgeving. In het gebouw, duidelijk gemaakt om veel mensen te behuizen maar nu onheilspellend leeg, loop ik richting kantoor. Helaas is het naast de man achter de receptie helemaal stil, niemand bij het koffiezetapparaat, waar ik ook wel de voordelen van inzie, niemand ergens gezellig pratend op de kamer. Dan zie ik op het eind van de gang toch ineens een lichtje branden, ik denk nog bij mezelf: die zal iemand wel aan hebben laten staan.

Voor de zekerheid houd ik de volle sleutelbos, die aan mijn keycord bungelt en bij iedere stap een flink irritant gerinkel over de gang verspreidt, goed vast. Mijn voetstappen klinken hol in de lege gang. Ergens verderop slaat een deur dicht, de tocht hoop ik maar en loop stilletjes op de puntjes van mijn tenen door, richting mijn kamer die ineens veel verder weg lijkt te liggen. Dan zie ik het, tussen alle nieuwe moderne bijna kille kantoorkamertjes, zit daar ineens een echt onderzoekerskamertje: enigszins rommelig ingericht, met mooie oude houten kasten, de muur vol met oude biologieplaten en schilderijen van taferelen uit mooie reizen en verre expedities, een bureau met allemaal prutjes, botjes en andere bijzondere dingen in kleine bakjes. Achter dit bureau zit een meneer, druk aan het werk, alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Zo’n kamer, op zo’n zaterdagochtend, maakt me weer blij om bioloog te zijn.

 

– gepubliceerd op de website van Naturalis

Verder vertellen of mijn blog volgen? Klik dan hier:

    

Dit bericht is geplaatst in Biologie, Naturalis met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *