Koolmeesdilemma: Barry White of Michael Jackson?

Koolmeesmannetjes zingen om aandacht te trekken van de vrouwtjes maar komen niet boven al die herrie in de stad uit: wat nu?

“Aandacht trekken, heeft alles te maken met toonhoogte” vertelt Wouter Halfwerk, gedragsbioloog aan de Universiteit Leiden. Uit zijn onderzoek blijkt dat “stadslawaai juist op dat punt roet in het eten gooit. Stadsgeluid is herrie in lage tonen, net als de koolmeesliedjes. Die liedjes, daar hoor je dus niets meer van. Gevolg: de mannetjes gaan hoger zingen om zich hoorbaar te maken.” Een slimme keuze zou je zeggen, of toch niet?

Vrouwtjes houden niet van die hoge tonen, ze hebben liever een zwoel, laagzingend mannetje, een Barry White. “Als ze toch met een hoogzingend mannetje paren gaan ze vaker vreemd. De mannetjes zullen dus met iets beters moeten komen om hoorbaar maar tegelijkertijd ook aantrekkelijk over te komen.”

Barry White met zijn sexy, lage stem komt niet boven het stadslawaai uit. Michael Jackson met zijn hoge stem klinkt niet erg mannelijk en aantrekkelijk. Maar, hij kan er natuurlijk wel heel fijn bij dansen! Halfwerk grijnst. “Zoiets ja.  Koolmeesmannetjes kunnen om de aandacht te krijgen sneller gaan zingen, of afwisselender. Of gewoon méér. Alles om, ondanks de hoge tonen, toch nog indruk te maken op de vrouwtjes.“

 

Wil je het hele artikel lezen? Download hier rechtstreeks het artikel over Wouter Halfwerk.

Verder vertellen of mijn blog volgen? Klik dan hier:

   

Dit bericht is geplaatst in Biologie, Uncategorized met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *