Museumnacht Naturalis

Dit was misschien wel een van de vreemdste avonden van mijn leven! De hele avond met een microfoon in mijn hand, een heleboel publiek voor me, twee mannen in labjassen naast me en een opengesneden bloederige das op tafel. Kortom: bizar!

Een echte voorbereiding was er niet, ik zou als ‘Science Link’ naast Bas Perdijk staan. Hij zou het werk doen, de das opensnijden, ik zou de vragen stellen. Vanzelfsprekend had ik vragen want: hoe gaat zo iets in godsnaam in zijn werk?

De tafel stond klaar, helemaal schoon opgepoetst, klaar om bloederig en vies te worden. De tafel heeft een putje waar het bloed uit naar beneden kan stromen, zo in de klaar gezette emmer. Het deed me vooral aan de HBO-serie “Six Feet Under” denken, maar dit beeld probeerde ik zo snel mogelijk weer uit mijn hoofd te krijgen. Over een half uurtje komen de eerste bezoekers, en ja, ik ben best een beetje zenuwachtig!

Vanaf het beginnen hadden we volle bak, de mensen vooraan bleven met zichtbare moeite achter het afzetlint en iedereen die vanaf de loopbrug stond te kijken, was ver over de reling gebogen. We waren er klaar voor! Bas begon met iets wat voor hem normaal was maar voor mij inclusief publiek extreem ongewoon: het opblazen van de das. Een klein gaatje werd in de huid geprikt waarna hij er een hard ronkend apparaat opzette dat het beest oppompte als een ballon. Letterlijk als een ballon! Naarmate het beest dikker werd nam het publiek afstand, je voelde de angstige gedachte “hij zal toch niet gaan knappen?” door de zaal gaan.

En dat was het begin van een spannende maar erg leuke avond!

Voor meer foto’s en verhalen zie:
http://www.museumnachtleiden.nl
http://www.flickr.com/photos/naturalis

Verder vertellen of mijn blog volgen? Klik dan hier:

   

Dit bericht is geplaatst in Biologie, In het nieuws, Naturalis met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *